Probleme cu aerul, Umiditate

Știi cum te afectează noile schimbări climatice?

Umiditatea în contextul schimbărilor

În anii trecuți, vara, aveam umiditate relativă în aerul exterior de 60-80%. Acum, din cauza schimbărilor climatice, lipsei ploilor, multitudinii de șantiere și construcții, asistăm mai mult sau mai puțin pasivi la scăderea treptată a valorilor umidității. Nimic halucinant, nimic năucitor în știrea aceasta, doar că avem nevoie de umiditate. Nasul uscat, gâtul uscat, alergiile din cauza particulelor în suspensie, sunt tot mai des surse de îmbolnăvire. De aceea e nevoie de pregătire: trebuie să redevenim activi și să nu mai lășăm lucrurile să se întâmple. Spațiile verzi dispar ușor ușor și ne întrebăm de ce e tot mai uscat aerul și tot mai mult praf.

Situația actuală

Umiditatea ideală în interior este de 50-55%, iar intervalul optim este 40-60%. Vara aveam umiditatea relativă în aerul exterior de 60-80%. Imaginați-vă situația actuală a României luând în calcul harta de mai jos. Faceți-i o poză mentală și o vom discuta imediat. Situația reprezintă realitatea din România, din ziua de astăzi când scriu articolul 29.07.2022, în toiul verii.

Sursa: www.topweather.net

Cum interpretăm datele?

Din 37 de senzori de umiditate, doar 13 au valori peste 50%. Dintr-un calcul simplu reiese că aproximativ 65% din suprafață are deficit de umiditate, îndeosebi Muntenia, Transilvania, Banat, Crișana și parte din Maramureș, lucru care în anii trecuți nu s-a întâmplat. Până acum umiditatea exterioară reprezenta un sprijin important pentru microclimatul casei noastre. Deschideam fereastra și intra aerul curat și umidificat. Ei bine, acum nu ne mai putem gândi la asta.

Aerul condiționat, desi ne asigură confortul termic de care avem nevoie, este una dintre principalele surse de dezumidificare (uscare) a aerului interior.

Care este noua direcție?

Cererea de umidificatoare pentru interior a crescut semnificativ. Se caută umidificatoare dintre cele cu capacitate mai mare, puternice și economice. Până acum, iarna era sezonul în care umidificatoarele erau la mare căutare, însă vedem o tendință crescuta pe timp de vară. Semn că mulți dintre noi avem nevoie de suplinirea umidității într-un sezon în care trebuia să avem umiditatea asigurată din exterior.

 

 

 

Postări simliare