Retur gratuit
În primele 14 zile de la achiziție
Garantie
2 ani pentru toate aparatele Venta
Comunitate suport
Pentru orice întrebare sau nelămurire
Care este calitatea aerului dintr-o locuinta normala? Care sunt principalele surse de poluare/contaminare a aerului pe parcursul întregii zile? Află din articol ce au descoperit cercetătorii americani, după ce au testat toate scenariile posibile. Auzim tot mai mult despre purificarea aerului și despre purificatoare de aer pentru interior dar haideți să înțelegem de ce.
Odată cu dezvoltarea economică a lumii a venit și un pericol ascuns. Poluarea. Până în anii 80 nu s-a acordat mare importanță acestui fenomen. Dar dată cu boom-ul economic al Chinei și implicit efectele sale în atmosferă, poluarea aerului a fost intens mediatizată. Iată de ce, odată cu acest proces, calitatea aerului din interior a devenit un factor important în materie de sănătate. Același fenomen a creat o nouă eră: cea a purificatorului de aer.
S-au testat activitățile matinale și în cel fel afectează acestea calitatea aerului din interior. Dușul a 2 persoane, urmat de prepararea micului dejun. Aici s-au încercat varii scenarii dar cele mai vizibile rezultate au fost la preapararea ouălor, prăjrea pâinii și preapararea clătitelor. Apoi s-a trecut la spălarea vaselor și la curățarea și spălarea podelei.
S-a urmărit ce fel de particule se elimină în aer în urma acestor procese, atent monitorizate cu senzori de înaltă precizie. Acești senzori au fost amplasați fix în zona de respirație a celor care găteau și în proximitatea mesei de mic-dejun. Particulele din aer atent observate au fost din categoria compușilor chimici volatili, care adesea scapă neobservați de ochiul uman, uneori chiar insesizabile pentru nas. În această categorie intră uleiuri, vapori de apă, benzen, petrol, vapori de alcool etc. Aceste particule viciază calitatea aerului Aparatul respirator este afectat și se poate ajunge la alergii, iritații și astm. Tot acestea pot declanșa crize unor persoane ce suferă de afecțiuni respiratorii.
Odată senzorii porniți, s-a început și testul propriu zis. Primele procese au fost pregătirea micului dejun prin prăjirea câtorva ouă și prepararea unei omlete și spălarea vaselor. S-a continuat cu prăjitorul de pâine și apoi cu curățarea podelei cu mop umed, îmbibat în soluție de curățare a podelelor.
În diferitele ipostaze senzorii au detectat variații ale acestor particule în aer. La demararea proceselor de gătire, senzorii nu au indicat nimic deosebit la prăjirea în tigaie. Odată însă cu adăugarea în uleiul încins a mai multor ingrediente în repetate rânduri, senzorii au detectat o creștere extraordinară a prezenței acestor compuși chimici volatili, persistând pe toată perioada de prăjire intensă. Surpriza cea mai mare a reprezentat-o prăjitorul de pâine, care a indicat o prezență a acestor compuși de la pornirea acestuia, din cauza rămășițelor de pâine de la folosirea anterioară. Acest fenomen s-a amplificat odată cu depășirea temperaturii de 100 grade Celsius în interiorul aparatului.
La spălatul vaselor s-a detectat o prezență mare a compușilor volatili chimici în aer în zona de uscare a acestora.
La spălatul podelei s-a detectat o prezență foarte mare de particule în aer la 10 minute de la terminarea activității, detergentul fiind puternic parfumat și afectând calitatea aerului.
Gătitul și curățenia într-o casă nu sunt singurele surse de poluarea a aerului din interiorul unei case, dar reprezintă o proporție foarte mare din aceasta. Călcatul rufelor produce o cantitate asemănătoare de vapori chimici volatili, dar se face mult mai rar.
Casele unde se gătește cu încălzire electrică sunt net inferioare în materie de eliminare de compuși chimici volatili în aer decât cele unde se gătește cu gaz. O casă fără un sistem de ventilație este mult mai predispusă la menținerea acestor noxe înăuntru.
Ca lucruri punctuale, gătitul cu capac produce mult mai puține particule aeropurtate nocive pentru om. Prăjitorul de pâine menținut curat va fi un aparat prietenos cu aerul din casa ta. Detergenții puternic parfumați vor afecta respirația copiilor tăi pe termen lung, iar flambarea și alte artificii din bucătărie e bine să le lași pentru profesioniști. Asta pentru a păstra calitatea aerului din casa ta.
O hotă bine dimensionată și menținută în parametrii de curățenie va ajuta mult ambientul din casa ta. La fel și un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, centralizat sau nu.
O gamă de produși chimici fără prea multe chimicale poți găsi la magazinele selecționate.
Un purificator de aer cu filtru HEPA va lucra foarte bine odată dotat cu un filtru de carbon activ, va stopa acești produși chimici volatili și vei respira un aer curat. Mai multe detalii despre un astfel de produs AICI. Mai jos poți vedea și cum funcționează:
Sursa AICI