WhatsApp chat

Ce este un filtru HEPA?

Ce este un filtru HEPA?

  • 26 mart. Oprit
Istoric
High-Efficiency Particulate Absorber – HEPA

Acest tip de filtru a fost inventat de către armata SUA, la începutul anilor 40 în plină desfășurare a Proiectului Manhattan. Acest proiect a dezvoltat prima bombă atomică din lume. Filtrul HEPA a fost inițial creat ca o soluție pentru prevenirea răspândirii particulelor radioactive în camerele de testare pentru a proteja pe cei implicați în proiect. În anii 50 a fost deja oferit spre comercializare devenind un obiect iconic în domeniul de filtrare a aerului.

De atunci acesta s-a răspândit peste tot în lume. Astazi este folosit cu success în toate domeniile de activitate și reprezintă un standard de calitate pentru filtre, atât pe continentul Nord-American cât și în Europa.

Performanță

Filtrele HEPA au din construcție un mecanism ce reține particulele aeropurtate. Printr-o ‘‘perdea’’ de fibre aranjate aleatoriu aerul trece dar particulele rămân. Fibrele din care sunt făcute aceste filtre sunt din fibră de sticlă și au diametre între 0,5-0,2 micrometri. Un factor decisiv în materie de capacitate de filtrare a aerului îl reprezintă acest diametru al fibrelor, densitatea lor cât și factorul de viteză a aerului sau rezistența la presiune. Spațiul dintre aceste fibre este de maxim 0,3µm.

În procesul de retenție al particulelor aeropurtate, filtrele HEPA sunt gândite ca prin combinarea a trei mecanisme să rețină 99.95% din particule:

  1. Intercepție – caz în care particulele din aer sunt oprite de suprafața circulară a unei fibre din filtru.
  2. Impactare – caz în care particulele mai mari din aer nu își pot mula traiectoria pe partea circulară a fibrelor și se contopesc cu ele. Acest fenomen ce crește odată cu densitatea fibrelor din filtru și cu viteza aerului;
  3. Difuzie – un mecanism ce ia naștere din ciocnirea particulelor foarte mici din aer cu molecule de gaz. Se traduce prin încetinirea trecerii lor prin filtru. Acest mecanism este mult mai eficient la viteze reduse ale aerului.
Filtrarea gazelor

Filtrele de aer HEPA sunt concepute să rețină particule foarte mici dar nu reușesc să rețină gaze sau mirosuri diverse. În plus, se pot filtra astfel de particule, precum și gaze sau mirosuri, cu un filtru cu molecule de carbon activat (cărbune activ). Există o categorie de filtre HEGA filters („High Efficiency Gas Adsorption”) care au fost concepute de armata Britanică. Acestea sunt folosite cu success în contracararea efectelor gazelor de luptă.

Pre-Filtrarea

Filtrele de aer HEPA nu au fost totuși concepute să fie prima barieră împotriva particulelor aeropurtate. Pentru aceasta vor fi folosite întotdeauna cu un sistem de pre-filtrare grosier, ce va reține particule de maxim 10 µm. Aici este inclus praful, fire de păr de animale, polen, ș.a.

Siguranță -Securitate

Fiind parte dintr-un proces mecanic, filtrele de aer HEPA sunt perfect sigure fără a avea piese sau alte părți în mișcare. Spre deosebire de sistemele care folosesc ioni negativi de ozon acestea au un risc mult mai mic de a permite dezvoltarea astmului sau a anumitor alergii. Înlocuirea se va face conform cu specificațiile aparatului pe care este instalat un astfel de filtru, fie el purificator de aer sau umidificator de aer. Pentru domeniul comercial se recomandă înlocuirea acestor filtre la 6 luni iar pentru cel rezidențial la 12 luni.

 

Aplicații bio-medicale

Filtrele HEPA sunt elemente critice în domeniul medical sau în infrastructura spitalelor, fiind capabile să rețină răspândirea bacteriilor aeropurtate sau a elementelor virale vii. Unele aparate dotate cu filtre HEPA au ca dispozitiv de siguranță suplimentar o lampă cu lumină ultravioletă ce distruge bacteriile și virusurile captive în filtru. 

Cele mai eficiente filtre HEPA au o rată de eficiență de 99,995% din particulele aeropurtate ce asigură o protecție ridicată împotriva răspândirii virusurilor și bacteriilor.

Recomandări

Fie că ai o alergie, o boală pulmonară sau doar vrei să previi, noi îți recomandăm purificatorul de aer VENTA LP60, cu capacitate dublă de filtrare – are chiar 2 filtre HEPA- iar filtrul VENTACel de la producătorul German Venta are o eficiență de filtrare totală mai mare de 99,95%.

Mai multe detalii AICI.

Sasfesigned seal