Atenție la nivelul de umiditate relativa și temperatură pentru păstrarea obiectelor de artă!

Atenție la nivelul de umiditate relativa și temperatură pentru păstrarea obiectelor de artă!

  • 28 mai 0

Nivelul de umiditate relativa si temperatura sau fluctuațiile pot afecta negativ colecțiile dumneavoastră de artă. Dacă vă simțiți confortabil stând în tricou sau, dimpotrivă, foarte bine îmbrăcat atunci când sunteți în casă sau în camera unde țineți obiectele de artă pe care le colecționați, nu înseamnă că acestea au nevoie exact de același condiții. Un mediu impropriu de conservare poate da naștere la un proces de deteriorare a obiectelor de artă!

Temperatura este manifestarea exterioară a cantității de energie conținută într-un obiect. La temperaturi mai ridicate, atomii și moleculele se mișcă mai repede. Pentru că aceștia se mișcă mai repede, și reacțiile chimice apar mai repede. Astfel, printr-o reacție chimică, temperatura prea mare crește viteza de degradare. Pentru majoritatea materialelor, rata de dezintegrare este alarmant de rapidă la temperaturi confortabile pentru corpul uman.

Umiditatea relativa determină cantitatea de umiditate conținută în materialele la echilibru cu mediul în care sunt păstrate. Acest lucru este aproape independent de temperatură. Când umiditatea relativa se schimbă, conținutul de apă al obiectului de artă se adaptează la noul nivel de umiditate relativa, creând astfel un nou echilibru. Când nivelul umidității este prea mare, există mai multă apă în materialele obiectelor de arta. Când, dimpotrivă, nivelul umidității este prea scăzut, atunci există riscul ca materialele să se usuce.

Pentru ca un colecționar să poată anticipa modul în care un obiect de artă se poate deteriora, trebuie să cunoască tipul colecției, compoziția sa, cum se descompune și condițiile în care trebuie păstrat sau expus.

Este bine de știut că temperatura și umiditatea relativa influențează obiectele de artă prin trei procese de degradare: chimic, biologic și mecanic.

  • Deteriorarea chimică, denumită uneori și “procesul natural de îmbătrânire” este atunci când are loc o reacție chimică, provocând pagube asupra unui obiect. Deteriorarea chimică include coroziunea metalului, decolorarea accentuată și descompunerea sticlei la niveluri ridicate de umiditate relativa. Materialele plastice și materialele organice au reacții de deteriorare inerente și spontane a căror rată este determinată de temperatura și umiditatea relativă. Fluctuații, atât ale temperaturii cât și ale umidității, pot grăbi procesul de deteriorare.
  • Deteriorarea biologică este o deteriorare cauzată de organismele vii, cum ar fi insecte, bacterii și mucegai. Nivelul relativ de umiditate și temperatură pot determină dacă aceste organisme se dezvoltă sau nu există deloc.
  • Deteriorare mecanică este legată fie cantitatea de apă absorbită de materialele organice, fie de dilatarea termică în materiale anorganice, în special metalele. Obiectul de arta își poate schimba dimensiunea și forma, ceea ce duce la fisurare, crăpare și colmatare. Încercarea de a aplica diferite materiale va afecta predispoziția unui obiect de artă de a se deteriora mecanic atunci când temperatura și nivelul umidității fluctuează.

Având în vedere toate aceste riscuri la care sunt expuse frecvent obiectele de artă din colecția proprie sau din muzee, este  recomandat  ca în primul rând să măsurați temperatura și umiditatea din încăperea în care acestea sunt păstrate. Pentru aceasta, Venta vă recomandă  să folosiți un termo-hidrometru care poate măsura cu exactitate care este nivelul pentru fiecare în parte. Apoi, în funcție de rezultatul măsurătorii, un specialist Venta vă poate oferi consultanță cu privire la temperatura și nivelul de umiditate optim la care este recomandat să țineți expuse tablourile sau obiectele de arta.

Pentru a menține un nivel al umidității constant și optim pentru tablourile și obiectele de artă valoroase, recomandarea noastră este ca în încăperea unde le aveți expuse sa folosiți un umidificator și purificator Venta! Acest aparat cu o tehnologie unică, patentată în Germania, are capacitatea de a menține nivelul potrivit al umidității în încăpere, fără a supra-umidifică, având grijă ca obiectele Dvs valoroase să fie păstrate în siguranța pentru mult timp!

Venta Romania Facebook Likebox